Пластмасата

Заплаха за хората и живота на Земята

Пластмасови бутилки, торбички, пликчета, играчки, мебели, чашки и чинийки, опаковки…пластмасата ни заобикаля на всякъде. Замисляли ли сте се какво количество  употребявате от нея ежедневно. Умножете по няколко милиарда и се замислете какво влияниe оказвате на средата, която ни обкръжава!

Натрупването на пластмасови продукти в околната среда, неблагоприятно засяга дивата природа, местообитанията на дивите животни и домашните животни и разбира се на хората. Пластмасата се използва повсеместно, защото е евтина, но е значително опасен замърсител, тъй като е трайна, натрупва се бързо до изключително високи нива.

Проблемът ясно вижда в океаните, където поради морските течения, леките пластмасови отпадъци се събират на едно място като обарзуват цели острови.

Ако сте решили да ходите на Малдивите или на Карибите на ваканция, първо проверете дали са почистили!

Вижте и снимка от статията „The other side of paradise: Incredible photos show mountains of plastic bottles washed up on idyllic honeymoon islands in Maldives“
Повече на:http://www.dailymail.co.uk/news/article-2774725/Incredible-photos-mountains-plastic-bottles-washed-idyllic-honeymoon-islands-Maldives.html#ixzz5A1cpuB9Y

Преглеайте и снимка от сатията „From picture postcard to plastic swamp: new images show how idyllic Caribbean island has been ruined by rubbish“
Повече на: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5114157/Idyllic-Caribbean-island-ruined-rubbish.html#ixzz5A1a7Wklt

Препоръчвам и сатията „From picture postcard to plastic swamp: new images show how idyllic Caribbean island has been ruined by rubbish“
Повече на: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5114157/Idyllic-Caribbean-island-ruined-rubbish.html#ixzz5A1a7Wklt

 Осем милиона тона пластмаса се вливат във водните окански течения всяка година! Един камион на ден! Два камиона ще станат до 2030 година, а ако тенденцията продължи ще бъдат три камиона до 2050! Теглото на пластмасата ще бъде повече от това на рибата в морето до тогава!

Може да видите всичко това на симулацията от НАСА, (NASA’s Ocean Garbage Islands Simulation)

Студио за научно визуализиране на НАСА създаде компютърна симулация, за да покаже как се натрупват пет големи къличества „боклук“ в океаните по света.

Често морските обитатели се оплитат и задушават в боклуците.

Някои се объркват и ги ядат, например прозрачните пластмасови торбички объркват моските костенурки, които ги мислят за медузи и ги поглъщат, което е пагубно за тях.

Снимка Integrated Green Energy Solutions (https://www.foygroup.com.au/plastics-in-our-waterways/)

 

Снимка от Chris Jordan Photographic Arts (http://chrisjordan.com/gallery/albatross-trailer/#trailer)

Това обаче е върхът на айсберга. Значителна по-голяма опасност представлява това, което не можем да видим.

Микрочастици от пластамаса!

Тъй като работя за компания, която е оторизиран дистрибутор на Agilent присъствах на едно обучение организирано от нашите партньори. Там се запознах с единствения за сега апарат, който може да анализира и определя микрочастици от пластмаса. Техниката е позната като FTIR Microscopes & Imaging (https://www.agilent.com/en/products/ftir/ftir-microscopes-imaging-systems/cary-620-ftir-microscopes). Разбрах и защо е нужно такова приложение.

Във връзка с проблемът възникнал от използването на найлоновите торбички се направи крачка напред. Могат да се използват такива ако са от DEGRALEN®. Лицензът за тази технология е от канадската компания EPI Environmental Products Inc. При производството на пластмасови торбички по тази технология се прибавя специален адитив. Този адитив действа като катализатор за разлагането на полиетилена под въздействието на кислород, ултравиолетови лъчи от слънцето, топлинни и механични колебания.

Този процес обаче решава едниствено проблема в помощ за намаляване на визуалното замърсяване. От сайта на EPI Environmental Products Inc (http://www.epi-global.com/en/how-it-works.php) може да добиете повече информация и представа. Там е упоменато, че докато за няколко седмици торбичката се разпрашава, то за пълното унищожение на разпрашения остатък               са нужни две години! През това време финните прахови частици от пластмасата спокойно се разнясат от вятъра и ги вдишваме. Всеки един жител на планетата, поживял повече от няколко години, вече носи в белите си дробове пластмасови частици!

Още по интересно е, че такива микрочастици се откриват във високи концентрации навсякъде, където има пластмаса. Дори и да не е специално третирана, тя просто ги отделя. Има ги дори във водата бутилирана в пластмасови бутилки. Съвсем наскоро организацията с нестопанска цел ОрбМедия, предостави на обществеността информация от едно изследване специално насочено към микрочастиците от пластмаса в бутилираната вода. Оригиналната статия може да видите на (https://orbmedia.org/stories/plus-plastic).

Искам да поясня, че микрочастиците са с големина от ширината на човешката коса до размера на червените кръвни телца (между 0,1 и 100 микрона, справка https://en.wikipedia.org/wiki/Microparticle). В по-голямата си част те не могат да се видят с „невъоръжено“ око. Тяхното съдържание не е въпрос на регулация и преди химическите анализи се отстраняват с микрофилтрация, поради което са избягват от погледа на анализаторите!

На видоето под-долу ясно се виждат микрочастиците във водата бутилирана в пластмасова бутилка.

Тествани са повече от 250 бутилки от 11 марки и всички разкриват замърсяване с пластмаса, включително полипропилен, найлон и полиетилен терефталат (PET). Водата изглежда бистра, чиста, безупречна. В същото време общата средна стойност частици е 314,6 на литър. Като при някои води се стига до крайност от 10 000 частици за литър!

Това не е Млечния път! Това са флуоресциращите микрочастици, от една бутилка с вода. Толкова са много, че изследователите са използвали алторитъм на НАСА за броене на звезвите!

За да не изостанем по-назад и у нас е направено подобно проучване, показващо идентични резултати. С него може да се запознаете от Нова https://nova.bg/news/view/2018/03/26/210959/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

 

Замисляте ли се вече какво пиете? А ще си вземете ли найлонова торбичка при пазаруване?

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *